Cadastru la o casa

Ce inseamna cadastru la o casa? Cum decurge procedura de cadastru? Ce se intampla daca nu ai cadastru? 

Orice imobil trebuie sa aiba obligatoriu cadastru si intabulare. Daca vrei sa construiesti o casa, ai nevoie de cadastru si intabulare.

Daca ai cadastru si intabulare pentru casa, dar aduci modificari asupra ei (modificari de compartimentare, extinderi etc) sau construiesti o alta constructie pe teren, atunci ai nevoie de actualizarea documentatiei cadastrale. 

O situatie particulara, dar destul de frecventa, este aceea in care casa si terenul au la baza o documentatie cadastrala veche, ce nu este conforma cu procedurile actuale de cadastru si intabulare. 

Asadar, hai sa vedem ce inseamna cadastru la o casa si cine te poate ajuta cu acest proces. 

ce inseamna cadastru la o casa

Ce inseamna cadastru la o casa?

Ca sa intelegem ce inseamna cadastru la o casa, sa ne oprim in prima faza la ce presupune cadastrul si intabularea. Le dezbatem impreuna, pentru ca cele doua proceduri sunt interconectate, iar in momentul de fata, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Procedura de cadastru este partea tehnica din proces, iar intabularea tine de partea juridica. 

Cadastrul consta in stabilirea limitelor si a dimensinilor exacte ale casei si terenului. Procedura implica masuratori efectuate la fata locului de catre un expert cadastrist, in urma carora se intocmeste documentatia cadastrala pentru casa si teren. Aceasta este depusa impreuna cu alte documente pentru inregistrarea informatiilor cadastrale in registrele oficiale. 

Intabularea, procedura ce tine de partea juridica, asigura drepturile de proprietar asupra imobilului, prin inscrierea in Cartea Funciara. 

Ce inseamna cadastru la o casa cu modificari?

Daca ai o casa ce are documentatia cadastrala conforma, dar te gandesti sa aduci modificari asupra ei, procedura necesara este actualizarea cadastrului. 

Aceasta presupune ca expertul cadastrist face masuratori in urma carora se actualizeaza documentatia cadastrala cu noile suprafete rezultate. Documentatia cadastrala este conforma cu realitatea. 

Aici exista doua situatii: ai autorizatie de construire pentru efectuarea lucrarilor sau ai executat lucrarile fara autorizatia necesara.

In cazul lucrarilor fara autorizatie de construire mai vechi de 3 ani, actualizarea cadastrului se poate face prin eliberarea Certificatului de atestare a edificarii. 

In cazul lucrarilor fara autorizatie de construire si sanctionate cu amenda, se obtine Certificatul de Urbanism. Se intocmesc documentatiile pentru eliberarea autorizatiei de construire solicitate in Certificatul de Urbanism si se actualizeaza cadastrul. 

ce inseamna cadastru la o casa

Cine te ajuta cu cadastru si intabulare pentru casa?

Apeleaza la inginerul cadastrist autorizat al echipei Cadastru Bucuresti Ilfov. Serviciile sunt disponibile in Bucuresti si Ilfov. Echipa te poate ajuta cu cadastrul pentru casa si cu procedura de intabulare. 

Ce inseamna cadastru la o casa la prima inscriere?

Pentru proprietatile la prima inscriere este nevoie de cadastru si intabulare. 

Am adus in discutie mai sus o situatie frecventa, aceea in care casa si terenul au la baza documentatii cadastrale vechi ce nu sunt conforme procedurilor actuale. Trebuie sa apelezi la inginerul cadastrist pentru a te ajuta cu cadastrul si intabularea – masuratori, intocmire documentatie, proceduri necesare OCPI. 

La fel si in cazul primei inscrieri a unei case nou construite, serviciile inginerului cadastrist sunt necesare. 

ce inseamna cadastru la o casa

Casa fara cadastru si intabulare - consecinte

1. Nu poti sa vinzi casa. Daca nu esti conform cu procedurile de cadastru si intabulare, nu se poate realiza tranzactia imobiliara. De exemplu, daca ai extins casa fara autorizatie de construire si vrei o vinzi, banca nu iti acorda creditul. Iti poate solicita, pe langa alte documente, expertiza tehnica MLPAT. 

2. Nu poti sa iti asiguri casa

3. Nu poti sa faci mostenire, sucesiune

Ne bucuram ca te-am putut ajuta sa intelegi ce inseamna cadastrul la o casa si intabularea ei. Singura solutie ca sa eviti orice obstacol cu privire la imobilul tau este sa urmezi procedurile legale. Sa obtii autorizatie de construire sau de desfiintare conform legii si sa apelezi la persoane autorizate care sa te ajute in aceste demersuri. Iti uram mult succes cu cadastrul si intabularea pentru imobilul tau!

5 1 Voteaza
Rating articol
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comentarii
Aliniaza feedbackurile
Vezi toate comentariile