Ce este o expertiza tehnica in constructii (MLPAT)

Daca este prima data cand ai nevoie de o expertiza tehnica in constructii, probabil ai foarte multe intrebari legate de acest document. De ce se solicita, cine il poate solicita, cum te ajuta, in ce situatii este necesar. Pe langa banca, raportul de expertiza poate fi necesar la primarie sau la OCPI. 

Expertiza tehnica in constructii mlpat este un document care se poate solicita in doua situatii: ai facut modificari neautorizate (1) sau pentru lucrari propuse (2).

In primul caz, in expertiza expertul evalueaza care este starea structurii de rezistenta in urma modificarilor neautorizate, daca structura de rezistenta a avut sau nu de suferit. In cazul modificarilor propuse, expertul analizeaza daca modificarile pot afecta structura si vine cu propuneri privind executarea lucrarilor. 

expertiza tehnica in constructii

Expertiza tehnica constructii necesara la primarie

In Certificatul de Urbanism se poate solicita expertiza intocmita de un expert mlpat.

Raport de expertiza necesar la OCPI

Pentru actualizarea cadastrului, in cazul in care ai efectuat modificari fara autorizatie. 

Expertiza tehnica constructii necesara la banca

In cazul in care vrei sa vinzi prin credit, dar proprietatea prezinta modificari fara autorizatie.

Orice proprietar poate solicita individual expertizarea unor modificari. Unul dintre clientii care a apelat la serviciul de expertizare a fost un cumparator, viitor proprietar, ce a observat ca locuinta de vanzare avea modificari fara Autorizatie. Clientul s-a informat despre aceste modificari si a solicitat ca expertul mlpat sa evalueze in ce conditii s-au efectuat, in raport cu structura de rezistenta.

Din expertiza tehnica in constructii a rezultat ca structura este intacta. Clientul a actionat prompt si s-a informat despre consecintele modificarilor fara autorizatie, asigurand cele mai bune conditii pentru desfasurarea tranzactiei. 

expertiza tehnica constructii

Afla ce este Certificatul de Urbanism

Ce informatii contine un Certificat de Urbanism, cat este valabil, de cate feluri este. Afla despre toate acestea si vezi un cum arata un model de Certificat de Urbanism.

Ce modificari se efectueaza cel mai des in apartamente?

Din experienta acumulata, cele mai multe modificari efectuate in apartament au fost lucrari de recompartimentare interioara. Demolarea peretelui despartitor dintre living si bucatarie este o modificare pe care multi proprietari doresc sa o execute, pentru a crea un spatiu mult ma aerisit si luminos. O alta modificare frecventa este desfiintarea parapetului. Alti proprietari realizeaza pereti pentru a demilita un spatiu cat mai intim si practic in casa. Proprietarii care locuiesc la parter au de cele mai multe ori in vedere constructia unui balcon. Clientii care au afectuat aceste modificari fara autorizatie de constructie sau demolare au avut nevoie de expertiza tehnica in constructii.

Consecintele modificarilor fara Autorizatie

Pentru ca ai executat modificari fara autorizatie, planurile tale cadastrale nu mai corespund cu realitatea. Compartimentarea initiala din schita este diferita de compartimentarea reala, iar acest lucru te impiedica de exemplu sa vinzi locuinta. Banca nu acorda credit daca evaluatorul constata modificari fara Autorizatie. Nu poti incheia contracte de succesiune / mostenire.

Modificari frecvente

Ce lucrari poti face fara Autorizatie?

 Afla ce lucrari poti efectua legal fara sa obtii autorizatie de construire sau demolare

expertiza tehnica constructii

Cum poti actualiza cadastrul in urma modificarilor fara Autorizatie?

Legea 50/1991, art.37, alin. (6) – Certificatul de atestare a edificarii 

Prin obtinerea Certificatului de edificare iti poti inscrie locuinta in Cartea Funciara si actualiza cadastrul, daca ai facut modificari neautorizate. Modificarile trebuie sa fie mai vechi de 3 ani. 

Autorizarea lucrarilor efectuate prin Certificat de Urbanism

Pentru autorizarea lucrarilor efectuate fara Autorizatie se obtine un Certificat de Urbanism. Dupa emiterea Certificatului, in document vei regasi o serie de mai multe acte pe care trebuie sa le pui la dispozitie autoritatilor pentru intrarea in legalitate.

Expertiza Tehnica constructii - Certificat edificare

In baza unei Expertize tehnice mlpat (+alte cateva acte) se va putea obtine Certificatul de edificare cu care ulterior iti poti inscrie locuinta in Cartea Funciara si iti poti actualiza cadastrul. 

Sa luam un exemplu: ai efectuat lucrari de demolare fara Autorizatie. 

Ne imaginam ca ai demolat un perete despartitor dintre camera si bucatarie in 2013. Pentru ca modificarile sunt mai vechi de 3 ani si nu mai sunt sanctionabile, poti beneficia de Legea 50/1991, art. 37, alin (6). 

In acest caz, apelezi la un expert tehnic mlpat pentru intocmirea expertizei si la un inginer topograf pentru intocmirea schitei cadastrale. 

Daca Expertiza are o concluzie favorabila, atunci poti trece la urmatorul pas: pregatirea si depunerea dosarului pentru obtinerea Certificatului de edificare. 

Odata ce obtii Certificatul de edificare poti trece la pregatirea si depunerea dosarului pentru OCPI, actualizarea cadastrului. Printre actele pe care trebuie sa le cuprinda dosarul pentru OCPI nu lipseste Expertiza in copie color, certificatul de edificare in copie legalizata, o declaratie notariala pentru actualizarea cadastrului

Pentru mai multe informatii despre acest proces ne poti apela la numarul nostru de contact.

Masuratori actuale cadastrale

Apelezi la un cadastrist pentru masuratori actuale cadastrale, in conformitate cu modificarile efectuate fara Autorizatie

Intocmire Expertiza MLPAT

Apelezi la un expert tehnic mlpat pentru intocmirea Expertizei ce va certifica daca modificarile au afectat structura.

Intocmire dosar Certificat de edificare

In cazul in care vrei sa vinzi prin credit, dar proprietatea prezinta modificari fara autorizatie.

Intocmire dosar actualizare cadastru

Cu actele necesare pentru actualizarea cadastrului mergi la OCPI. 

Acte necesare actualizare Cadastru

Iti actualizezi cadastrul cu ajutorul obtinerii unui Certificat de edificare? Afla care sunt actele necesare pentru actualizarea cadastrului unui apartament cu modificari neautorizate.

Expertiza tehnica constructii - Certificat de Urbanism

Expertiza MLPAT pentru Certificatul de Urbanism este necesara in doua situatii:

Expertiza MLPAT solicitata in Certificatul de Urbanism este necesara la primarie. Daca vrei sa citesti despre fiecare situatie in parte, te invitam sa parcurgi articolul Documente necesare Certificat de Urbanism si valabilitatea acestuia.

Aici regasesti doua modele de Certificate de Urbanism, pentru autorizarea lucrarilor deja efectuate si care urmeaza sa se efectueze, detaliate, cu exemple bazate pe situatii reale.

expertiza tehnica constructii

Contacteaza-ne!

Daca te regasesti intr-una dintre situatiile descrise si vrei sa discuti cu unul dintre colegi despre lucrarile de construire efectuate sau propuse, asteptam apelul tau la numarul de contact din site. Au existat situatii in care proprietarii au contactat echipa, insa nu a fost nevoie de serviciul de expertizare. Asteptam apelul tau!

 

0 0 Voturi
Rating articol
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comentarii
Aliniaza feedbackurile
Vezi toate comentariile